Rembrandt és a holland arany évszázad festészete – a Szépművészeti Múzeum utolsó, nagyszabású kiállítása

RembrandtÉppen egy héttel a Szépművészeti Múzeum bezárása előtt volt alkalmunk megnézni Rembrandt és köreinek alkotásait, amelyek az európai kultúra egyik virágkorát, a 17. századi holland művészet időszakát mutatják be. A tárlaton a kor legnagyobb mesterének, Rembrandt-nak 20 remekművét csodálhattuk meg – a többi, közel 100 festő körülbelül 170 alkotása mellett.

Az első meglepetés akkor ért bennünket, amikor a Ión és Pergamon Csarnok bejárata előtt kígyózó sort megpillantottuk – körülbelül fél órás araszolás után jutottunk be a kiállításra.

Rembrandt és a holland arany évszázad festészeteA tematika szerint a történelmi háttér bemutatása után a portréfestészet remekei következtek. Szinte minden festő képeit a részletgazdagság, az arcok térbeli ábrázolása jellemzi, már-már fényképszerű kidolgozottsággal. Megdöbbentő, hogy például az ékszereket és a csillogó díszítéseket mennyire élethűen tudták megfesteni.

A negyedik téma a bőség és a jólét, az ötödik pedig a vallás megjelenítése a vásznon. Ezután érkeztünk el a holland festőóriás, Rembrandt alkotásaihoz, melyek között megtalálható volt a legkorábbi, az 1623-ban készült Szemüvegárus című festménye, és az utolsónak tartott, valószínűleg 1669-ben készült Önarckép. Emellett még három önarcképe is a kiállított művek között szerepelt. Szembetűnő, hogy a kiállításon eddig látott alkotásokhoz képest Rembrandt képeinek mérete lényegesen kisebb, viszont annál részletgazdagabb volt. A kiállítás hatodik szekciójában a városi élet, míg az utolsó, hetedik részben a tájképek kaptak helyet.

A városi életet bemutató képekben gyönyörködve egy vicces jelenetnek is fültanúi lehettünk: Samuel Dirksz van Hoogstraten (a holland aranykor ismert képzőművésze, költészettel, építészettel is foglalkozott, Rembrandt növendékei közé tartozott) Irattartó fal című festménye előtt egy lelkes tárlatlátogató hölgy egyszer csak felkiáltott: „Ez olyan, mint egy festmény!” – És tényleg az! 🙂 A képet megnézhetitek a logo2go blog facebook-oldalán, ahol egy kérdést is találtok az alkotással kapcsolatban.

Rembrandt (1606-1669) kiemelkedő képességű festő volt. Szülei tudósnak szánták, de végül beleegyeztek, hogy az egyetem helyett festészetet tanuljon, amihez több kedvet érzett. 25 éves korára már elismert portréfestővé vált.

Amszterdamba költözött, és több száz arcképet festett megrendelésre. 28 éves korában feleségül vette Saskiát, egy híres műkereskedő unokahúgának lányát. 33 évesen nagy házat vásárolt, jelentős műgyűjteményt halmozott fel és műhelyében tehetséges tanítványokat foglalkoztatott. Sajnos a magánélete nem alakult jól, Saskiával közös három gyermekük nem sokkal születésük után meghaltak, és csak a negyedik gyermek, Titus élte meg a felnőttkort. Saskia nem sokkal Titus születése után elhunyt tüdőbajban.

Rembrandt 43 éves volt, amikor szobalányával, Hendrickje Stoffels-szel viszonyt kezdett, 5 évvel később pedig megszületett lányuk, Cornelia. Akkoriban jómódban élt, ritka műkincseket vásárolt, de hamarosan csődbe ment – házát és gyűjteményét elárverezték. Ezután sokkal szerényebben éltek, de művészi hírneve nem csökkent.

Hendrickje és Titus halála után lánya, Cornelia maradt egyetlen támasza, végül 1969-ben szegényen halt meg Amszterdamban.


Szépművészeti MúzeumA Szépművészeti Múzeum és a Rembrandt-kiállítás február 15-ig látogatható. Az épület teljes felújítása előreláthatólag 2017 végére fejeződik be, a zárva tartás ideje alatt a Múzeum kiemelt műtárgyaiból rendezett kiállítás a Magyar Nemzeti Galéria épületében tekinthető meg.
Aki tehát még szeretné megnézni ezt az igazán impozáns tárlatot, nagyon igyekezzen, mert már csak néhány napig van lehetősége rá!

HA TETSZETT A CIKKÜNK, OSZD MEG A BARÁTAIDDAL, ÉS LÁTOGASD MEG A LOGO2GO FACEBOOK-OLDALÁT IS!

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s